• Razstava
  • Čurile
  • Člani

Obvestilo Čebelarske zveze Slovenije vezano na medijsko enačenje medu s sladkorjem

V zadnjem času se veliko piše in govori o medu v primerjavi z belim sladkorjem. Eden najbolj poklicanih, da pojasni razliko med obema je prim. Peter Kapš, dr. med. Kapš je upokojeni zdravnik, specialist, ki je služboval v Zdravstvenem domu v Novem mestu, Splošni bolnišnici Novo mesto, Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, dodatno se je izobraževal tudi na Inštitutu za pljučne bolezni na Golniku, na kardiološki kliniki v Zagrebu in Nemčiji. Napisal je več kot sto strokovnih člankov, večkrat je sodeloval kot soavtor knjig, napisal je 20 samostojnih knjig med njimi Med in zdravje, Bolezni dihal in čebelji pridelki, Zdravljenje s čebeljimi pridelki (apiterapija), Čokolada kot hrana in zdravilo, Hrana in rak, Mleko za zdravje, Vino in zdravje itd.

Preberi več

Seminar o vzreji matic

ČZS, JSSČ razpisuje dva 6 urna seminarja o vzreji matic v svojem čebelarstvu. Po programu bodo v okviru seminarja izvedene tri ure teoretičnega in tri ure praktičnega izobraževanja. Na njem se boste seznanili s selekcijo, z odbiro družin in načini vzreje matic v svojem čebelarstvu.

Seminarja bosta potekala v  Selu pri Otovcu v Čebelarskem domu ČD Črnomelj in pri  čebelnjaku v bližini  čebelarskega doma:

  1. termin: 14. junij ob 17 uri teorija, 15. junij ob 15 uri praksa
  2. termin: 21. junij ob 17 uri teorija,  22.junij ob 15 uri praksa

 

Na seminar se lahko prijavite (potrebna je poprejšnja registracija)  na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po tel. št.: 040/436 516.

Na tej telefonski številki lahko dobite tudi dodatne informacije. Ob prijavi po e-pošti obvezno navedite ime in priimek, naslov (ulica, hišna številka, številka pošte, kraj), čebelarsko društvo, koliko let čebelarite, svojo tel. št. ali št. GSM in e-naslov.

Prijave zbiramo do 10. junija 2017. Ker  je število udeležencev omejeno, pohitite s prijavo!!!

matica

Prijava izgube čebeljih družin

Spoštovane čebelarke in čebelarji,

Čebelarska zveze Slovenije je zaprosila čebelarska društva da sporočimo izgube čebeljih družin v letu 2016. Zato vas prosimo, da v kolikor ste imeli izgube čebeljih družin, da to sporočite terenskemu poverjeniku za naše območje do nedelje 27. 11. 2016 g. Dušanu Milinkoviću na mob. 030 604 090.

 

 

Slovenski zajtrk v vrtcu Metlika

slovenskizajtrkvrtecmetlika

Danes smo s prireditvijo TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK zaokrožili dejavnosti, ki smo jih izvajali po skupinah ves teden. Medse smo povabili ugledne goste. Veseli smo bili, da so se odzvali vabilu. Takole so nam pozirali naši prijatelji ČEBELARJI. Zahvaljujemo se jim za podporo in podarjen med.

Na odlično pripravljeni predstavitvi naših tedenskih dejavnosti, ki jo je zelo lepo pripravila Darja, smo zbranim gostom prokazali, kaj vse se je dogajalo pri nas.

Za dolgoletno sodelovanje pri pripravi in izvedbi medenega zajtrka ter za neprecenljivo pomoč pri osveščanju otrok o pomenu čebel in čebelarstva je ravnateljici Marijanci, predsednik čebelarskega društva Dr. Jožef Starc Metlika, gospod Jožef Šuklje izročil ZAHVALO. Zahvalil se je tudi godpodu županu. Veseli smo bili njihove zahvale.

Ob 10. uri smo zapeli Slakovo pesem ČEBELAR! Prav vsi! Lepo nas je bilo slišati. Preživeli smo lep dopoldan, pojedli zdrav in sladek zajtrk.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli prispevali, da smo preživeli tako pester teden.

Slovenski zajtrk v OŠ Metlika

slozajtrkosmetlika

Tudi letošnje šolsko leto je OŠ Metlika sodelovala v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Zajtrk bi moral biti uravnotežen obrok. Vsebovati mora veliko vlaknin, ogljikovih hidratov, beljakovin, vitaminov in mineralov. Zdrav in uravnotežen je bil tudi naš današnji zajtrk. Kruh je pekla pekarna Žito, maslo so naredili v ljubljanskih mlekarnah, med so za nas nabrale metliške čebele čebelarstva Vajda, pili smo mleko kmetije Štrucelj iz Gribelj in uživali v sladkobi jabolka kmetije Škof iz Boldraža.

Vsa živila so bila torej domača in zato tudi zelo zdrava. Ker smo jih dobili od lokalnih kmetov, sadjarjev in čebelarjev, so bila živila sveža. Ta živila niso dolgo stala v skladišču ali potovala na tisoče kilometrov, preden so prišla na naše mize.

cz-bele-krajine-logo czs-logo ecebelar-logo svetovni dan cebel